Logo One Planet

Black Hole First Picture

Filmduur 25 minuten

Taal Engels

Ingesproken door

Thema's astronomie sterrenkunde NOVA

Deze film wordt koepelvullend vertoond.

Wij adviseren ouders altijd zelf een inschatting te maken of de film geschikt/leuk is voor hun kinderen.

Bekijk trailer

Black Hole First Picture van Nederlandse regisseur Robin Sip, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, Evans & Sutherland en ESO is een fulldome planetariumfilm over de poging om met de Event Horizon Telescope de allereerste foto van een zwart gat te maken.

In de film reizen twee jonge astronomen naar afgelegen locaties om deel te nemen aan de historische wetenschappelijke missie om de eerste foto van een zwart gat te maken met behulp van de Event Horizon Telescope. Van kinds af aan is hun droom om met eigen ogen een zwart gat te zien. De telescoop bestaat uit een netwerk van 8 radiotelescopen op 6 afgelegen locaties in de wereld, variërend van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Hawaï tot Antarctica.

Het project met de Event Horizon Telescope, die in de harten van de Melkweg en het sterrenstelsel Messier 87 staart, duurt al jaren. Het is gelukt een beeld te krijgen van de schaduw van Sagittarius A*, het centrale superzware zwarte gat van ons melkwegstelsel en het zwarte gat M87*.


De film wordt op vrijdag 3 en vrijdag 17 maart 2023 in de Dome van Museon-Omniversum vertoond om 20.30 uur. Na afloop van de film zullen sterrenkundigen van NOVA een planetariumshow geven over zwarte gaten en is er gelegenheid tot vragen stellen. De film wordt in originele, Engelstalige versie vertoond.

Bekijk hier de trailer!


NOVA:
NOVA staat voor de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie en de sterrenkundigen verzorgen de interactieve planetariumshow na afloop van de film.
 
Tickets: € 7,50

Bestel tickets voor deze film

Toon alle data