Logo One Planet
Planet Oceaan
Planet Oceaan

Museum Jeugd Universiteit, voorjaar 2023

Museum Jeugd Universiteit

Activiteit | 9 januari 2023 - 21 mei 2023

Planeet Oceaan - MuseumJeugdUniversiteit over de wondere onderwaterwereld

Eigenlijk gek dat onze planeet 'Aarde' heet, terwijl 71% ervan uit water bestaat! De overweldigende meerderheid van al dit water stroomt door vijf enorme oceanen. In deze MJU-voorjaarsreeks duiken we onder water en verkennen we ‘planeet Oceaan'! We gaan op zoek naar de kracht en pracht van oceanen. Hoe staan oceanen met elkaar in verbinding, hoe gebruikt de walvis de oceaan als snelweg, is er leven op de bodem van de Antarctische Oceaan, en worden oceanen onze toekomstige energiebron?

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Hier kun je je aanmelden!

Zondag 12 februari 2023, 11-12 uur
Wat beweegt de oceanen?

(door Femke de Jong)

Heb jij wel eens in zee gezwommen en geproefd hoe zout het zeewater is? Of ben je ergens geweest waar het water veel warmer of kouder voelde? Kleine verschillen in zout en temperatuur kunnen enorme hoeveelheden water in beweging brengen. En omdat het grootste deel van onze planeet bestaat uit oceanen is dat heel belangrijk voor ons klimaat hier op het land. In dit college laat oceanograaf Femke de Jong (NIOZ) zien hoe verschillen in temperatuur en zout grote oceaanstromingen aandrijven. Ze legt uit waarom dat belangrijk is en hoe oceaanstromingen gemeten worden.


Zondag 12 maart 2023, 11-12 uur
Waar vind je walvissnelwegen?
(door Nathalie Houtman)

Wist je dat het allergrootste dier op aarde een walvis is? En dàt niet alleen, de poep van deze wonderlijke wezens houdt de oceanen gezond! Walvissen zwemmen ook nog eens super ver: helemaal van de polen naar de evenaar en weer terug. Deze zwemtochten zijn niet zonder gevaar... In dit college kom je te weten waarom walvissen belangrijk zijn voor oceanen, wat ze allemaal tegenkomen op hun lange reizen en hoe we ze kunnen beschermen. Ga je mee op avontuur langs walvissnelwegen? Ontdek waarom deze reuzen van de zee zelfs belangrijk zijn voor jou, hier in Nederland! Spreker Nathalie Houtman is mariene bioloog bij het Wereld Natuur Fonds.


Zondag 16 april 2023, 11-12 uur
Is er leven op de bodem van de Antarctische Oceaan?
(door Didi van Trijp)

Planten hebben licht nodig om te groeien; dat heet fotosynthese. Groeien planten dan eigenlijk wel op donkere en koude plekken, zoals onder de dikke lagen ijs van Antarctica? Dat wilde de wetenschapper Jacques Simon Zaneveld weten rond 1960. Samen met een team van onderzoekers ging hij daarom op expeditie naar Antarctica. Ze doken er het water in met dikke duikpakken en kwamen erachter dat algen en zeewier onder het ijs groeien, het hele jaar door. In dit college leer je over deze ontdekking en wat deze betekent voor de toekomst van algen en zeewier als voedsel en als brandstof. Spreker Didi van Trijp is conservator bij Museon-Omniversum.


Zondag 21 mei 2023, 11-12 uur
Levert de zee straks onze energie?
(door Yuki Esser)

Waarschijnlijk heb je weleens in de golven gespeeld of een dam geprobeerd te maken in een stromende rivier. Je hebt dan zelf gevoeld hoeveel energie er in het water zit. Maar wist je ook dat je deze energie uit het water kunt halen? In dit college leer je alles over mariene energie: de energie in onze rivieren, zeeën en oceanen. Met handige apparaten kunnen we deze energie straks uit het water halen en gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld energie halen uit de golven of het getij, maar ook uit plekken waar zoet en zout water samenkomen. Duik mee in de wereld van mariene energie en leer alles over hoe het water om ons heen ons energie kan leveren. Spreker Yuki Esser is mariene energie expert bij het Dutch Marine Energy Center in Scheveningen.



Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 12 februari, 12 maart, 16 april en 21 mei, van 11:00-12:00 uur.
  • Het maximum aantal kinderen is 75 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is volledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Als het kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.
  • Onderzoekers meten oceaanstromingen
  • Walvissen
  • Onderzoekers op Antarctica
  • Energie uit de zee