Logo One Planet
Meer weten dan je juf of meester?
Meer weten dan je juf of meester?

MuseumJeugdUniversiteit, najaar 2021

Meer weten dan je juf of meester?!

Activiteit

Kom naar de MuseumJeugdUniversiteit! De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland.

Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je in via www.museumjeugduniversiteit.nl en haal je MJU-diploma!

Komen er weer palmen op de Noordpool? - 19 september
Marc ter Horst

Wie heeft de macht in een stad? - 3 oktober
Fonda Sahla

Wie zorgt er voor de natuur in Nationaal Park Hollandse Duinen? - 14 november
Mark Kras

Hoe is de maan ontstaan? - 12 december
Wim van Westrenen

Algemene informatie

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 19 september, 3 oktober, 14 november en 12 december 2021. Het maximum aantal kinderen dat per groep kan deelnemen is 60 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Er is sprake van een dubbele lezingenserie. Kinderen kunnen zich opgeven voor 11:30 uur of 13:30 uur. De reeks van 11:30 uur is voor kinderen van 8-10 jaar en de reeks van 13:30 uur voor kinderen van 10-12 jaar. Het is niet mogelijk tussendoor van tijdstip te wisselen.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl
  • De ouders zijn niet aanwezig bij de lezingen, zij kunnen tijdens de lezing het Museon bezoeken of genieten van een versnapering in het MuseonCafé. Per inschrijving krijgt u 1x 50 % korting op één toegangsbewijs (op één zondag van de MJU) en een drankje naar keuze in het Museon Café (elke zondag van de reeks).
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is voledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Door de splitsing in twee subgroepen (8-10 en 10-12 jaar) kunnen de kinderen nog specifieker benaderd worden en voelen ze zich veilig met de vreemde 'docent' voor de groep. Als het even kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.