Planten en paddenstoelen

Winnaar categorie

Pieter Egelmeers
Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
400mm; 1/30s bij F5.6; ISO 800

Deze foto is gemaakt langs een bospad in natuurgebied De Zurenhoek. Ik bleef staan vanwege de grote hoeveelheid vliegen op deze stinkzwam. De foto is genomen met een telelens, waarbij ik het toestel op de grond tussen de herfstbladeren legde. Hierdoor vervaagde de voorgrond en kleurde deze mooi mee met de achtergrond.

Runner-up

Jan Linskens
Smakterveld (Limburg)
105mm; 1/400s bij F2.8; ISO 400

Deze foto van zonnedauw heb ik gemaakt op een veldje vlakbij mijn huis. Een waar paradijs voor mijn macrofotografie. Ik heb geprobeerd de vorm, kleuren en het licht vast te leggen, en de druppels ‘dauw’ extra te laten opvallen. Het plantje kennen we allemaal, maar misschien niet op deze manier.

Eervolle vermeldingen

Edwin Rem
De Hors (Noord-Holland)
343mm; 1/1250s bij F5.6; ISO 400

De zuidpunt van Texel is een wijds, dynamisch gebied waar actieve duinvorming plaatsvindt. Zwervend door dit gebied viel mijn oog op een zaadje dat op een zandrichel was ontkiemd. Door de voortdurende inwerking van de wind balanceerde het kiemplantje op de rand van een kleine afgrond. Ik wachtte tot de wind wat zandkorrels het beeld inblies om meer dynamiek toe te voegen.

Erik Nevels
Swalmen (Limburg)
200mm; 1/5s bij F14; ISO 100

Deze foto is gemaakt vlak bij het riviertje de Swalm. Het gevallen blad viel me meteen op door de lichtgroene kleur en dikke dauwdruppels. Het deed me denken aan het patroon van een stafkaart. Met de camera op statief koos ik voor een compositie waarbij zowel de druppels als de nerven zichtbaar waren. Een klein diafragma en iets meer afstand waren nodig voor voldoende scherptediepte.
 
Sandra Hendrikse
Buitenplaats Berkenbosch (Zeeland)
50mm; 0,6s bij F18; ISO 200

De berk is herkenbaar aan de opvallende witte, leerachtige en afbladderende schors. Toch is de schors niet altijd wit; ook donkere tinten komen voor. Van dichtbij gezien is hij vooral licht getint, met soms een verrassende verscheidenheid aan kleuren. De schors vernieuwt zich voortdurend, waarbij de oude laag in horizontale stroken los van de stam komt.
 
Michel Lucas
Savelsbos (Limburg)
49mm; 1/6s bij F16; ISO 400

In het voorjaar van 2024 bezocht ik het Savelsbos voor landschapsfoto’s met een belangrijke rol voor de bloeiende daslook. Helaas werkten de omstandigheden niet mee voor wijdse landschappen; er was geen mist, geen sfeer. Daarom richtte ik me op close-ups. Deze vier varenbladen waren vers en in perfecte staat, en kwamen prachtig uit tegen de regelmatig verdeelde daslookbloemetjes.

Jeanett van der Knijff
Delft (Zuid-Holland)
135mm; 1/40s bij F10; ISO 400

Deze foto is gemaakt op een winterse dag in het Abtwoudse Bos, waar een dunne laag rijp de bodem en begroeiing bedekte. Tussen de planten bevond zich kleefkruid, waarvan de haakjes door de rijp als witte puntjes oplichtten. De wirwar van plantjes, stelen en bladeren, gecombineerd met de rijp, vormden een intrigerend patroon. Dankzij de telelens werd het beeld ‘plat’, waardoor structuren, patronen en lijnen extra nadruk kregen.