Logo One Planet

Onze Natuur, het Wilde België

Filmduur 87 minuten

Taal Nederlands

Ingesproken door Matteo Simoni

Thema's natuur, dieren, biodiversiteit

Deze film is niet koepelvullend.

Wij adviseren ouders altijd zelf een inschatting te maken of de film geschikt/leuk is voor hun kinderen.

Bekijk trailer

België is een land waar er geen plaats meer lijkt te zijn voor wilde natuur. Een plek op aarde, die tot een van de meest dichtbevolkte regio’s behoort waarbinnen een groot deel ook nog is verhard en geasfalteerd. Een gebied dat soms kampt met droogte en dan weer het water niet aankan dat uit de lucht komt vallen. En toch is die wilde natuur er wel degelijk: veranderend, zich aanpassend aan het klimaat binnen de beperkte ruimte naast de mens. Het zijn dieren, die tegen alle verwachtingen in overleven…

Onze wereld is aan het veranderen: exotische soorten nemen vijvers over, anderen passen hun dieet aan, gedrag verandert naarmate de wereld om hen heen verandert. En dat wekt verwondering. Verhalen uit een microkosmos van kleine helden (mieren), van gewiekste opportunisten (vossen in de stad) en sluwe alleseters (kraaien). En dan zijn er nog die prachtige zeldzame soorten, dieren en planten die je nooit in dit België zou verwachten en die toch een manier hebben gevonden om te blijven bestaan. 

In een mozaïek van verhalen over het overleven, krijgt de kijker een beeld van de natuur die leeft rondom, onder of juist bewust verscholen voor het meest dominante dier van allemaal: de mens. 

We trakteren de kijker op het visuele spektakel van de Belgische natuur in al haar schoonheid, maar gaan de nabijheid van de mens niet uit de weg. De padden zullen wel degelijk een straat moeten oversteken. Hazen rennen over akkers in hun paringsritueel terwijl achter hen de windmolens draaien. Kraaien gebruiken een verkeerslicht en voorbijrijdende wagens om hun harde noten te kraken. Het gevecht om te overleven is soms subtiel en kan zelfs binnen een soort plaatsvinden. Het vechten om het meest vruchtbare vrouwtje om zo het nageslacht te verzekeren van de eigen bloedlijn. Het is die kracht die alle soorten verbindt. De onstuitbare wil om te overleven, hoe groot de weerstand of hoe klein de kans op slagen soms ook mag zijn. Survival of the fittest, in zijn mooiste, gruwelijkste en meest fascinerende wijze.

Regisseur: Pim Niesten, Dick Harrewijn, Maria Lise Van Lente, Serge Leurs

Te zien vanaf 9 november

Tickets: € 12,50
(gratis met de VriendenLoterij VIP-kaart, andere kortingen zijn niet geldig)

  • Scene uit Onze natuur, het wilde Belgie
  • Scene uit Onze natuur, het wilde Belgie
  • Scene uit Onze natuur, het wilde Belgie
  • Scene uit Onze natuur, het wilde Belgie

Bestel tickets voor deze film

Toon alle data