Logo One Planet
Dia uit de collectie Zaneveld
Dia uit de collectie Zaneveld

Operation Deep Freeze

Activiteit | 11 april 2023

Audiovisuele presentatie door conservator Didi van Trijp

Tussen 1963 en 1967 ondernam de Nederlandse wetenschapper Jacques Simon Zaneveld meerdere expedities naar Antarctica. Dat deed hij in het kader van “Operation Deep Freeze”, de codenaam voor een serie Amerikaanse militaire missies naar het koudste continent.

Zaneveld ging mee als professor van Norfolk University met in zijn kielzog een heel team van onderzoekers. Zij wilden op één vraag antwoord krijgen: konden er algen leven onder het dikke pak ijs van Antarctica, zelfs in de kou en maandenlang aanhoudende duisternis in de winter? Om daar achter te komen doken ze met duikpakken het ijskoude water in. Dat was nog nooit eerder vertoond.

Hoe pakten ze dat dan aan? En waarom deden ze eigenlijk al die moeite? Een recent project waarin het museum de dia’s van deze expedities digitaliseerde brachten dit bijzondere verhaal aan de oppervlakte. In deze lezing neemt conservator Didi van Trijp van het Museon-Omniversum ons mee op reis, van doosjes dia’s in het depot van het museum tot in de Antarctische zee.

Bestel tickets voor deze Activiteit

Dinsdag 11 april, 13:30

Bestel direct
Toon alle tickets