Logo One Planet
Zeearend (Foto: Philip Friskorn)
Zeearend (Foto: Philip Friskorn)

Nationaal Landschap: De IJsseldelta

Activiteit | 4 april 2023

Audiovisuele presentatie door natuurfotograaf Philip Friskorn

De IJssel is een van de mooiste grote rivieren van Nederland. Natuurfotograaf Philip Friskorn groeide op in Zwolle en bracht zijn jeugd door in de IJsseldelta, het gebied tussen Zwolle en de monding van de IJssel in het Ketelmeer. Dit gebied is in 2005 aangewezen als een van de twintig Nationale Landschappen en kreeg de naam ‘Nationaal Landschap IJsseldelta’.

Tot de delta behoren ook een deel van de Overijsselse Vecht en het Zwarte water met de oeroude polders Mastenbroek en de Koekoek. De polders vormen een cultuurlandschap, maar de uiterwaarden van de IJssel en de eilanden in de IJsselmonding staan bloot aan de grillen van de rivier. Een stukje cultuur wordt verweven in de natuur als het over de oude polders gaat en over de landaanwinning op de voormalige Zuiderzee op het Kampereiland.

Door het nationaal project ‘ruimte voor de rivier’ zijn ook oude meanders van de IJssel weer open gemaakt en zorgen, behalve voor geweldige natuurwaarden, voor het bergen van water als er een groot wateraanbod via de Rijn in de IJssel stroomt. De grote rijkdom aan flora en fauna wordt benadrukt door de terugkeer van de Zeearend op het Vogeleiland in het Zwartemeer en op de Kamperplaat. Beleef de delta kris kras door de seizoenen.  • Uiterwaarden IJssel (Foto: Philip Friskorn)
  • Brilduiker, een wintergast (Foto: Philip Friskorn)

Bestel tickets voor deze Activiteit

Dinsdag 4 april, 13:30

Bestel direct
Toon alle tickets