Logo One Planet

Kindercolleges najaar 2023

Activiteit | 8 juni 2023 - 24 december 2023
  • Toekomstontwerpers!

Bijna alles wat je elke dag om je heen ziet is ontwerp, of in het Engels 'design'. Van het huis waarin je woont en de kleren die je draagt tot de games die je speelt en de fiets waarmee je naar school gaat; iemand heeft vooraf uitgetekend hoe die dingen eruitzien. En ook al zijn dieren en planten niet door mensen bedacht, zelfs de “natuur” in Nederland is ontworpen.

Maar als de hele omgeving design is, kunnen we het in de toekomst natuurlijk ook helemaal anders doen. In deze collegereeks laten we onze fantasie de vrije loop en schetsen “toekomstontwerpers” hoe de dingen om je heen er ook uit zouden kunnen zien.


22 oktober - Jasmien Wynants (duurzame kleding kenner) & Judith Thomas (kledingontwerper)
Wat als we helemaal geen nieuwe kleren meer zouden maken?

Nieuwe kleren zijn leuk, maar ook heel vervuilend. Het maken, kleuren en vervoeren van kleren zorgt voor meer vervuiling dan alle vliegtuigen en schepen bij elkaar. En het ergste: we maken zo veel kleren dat heel veel ongedragen bij het vuilnis terechtkomen. Zelfs als we helemaal geen nieuwe kleren meer zouden maken, hebben we genoeg. Jasmien Wynants en Judith Thomas schreven een kinderboek over hoe kleding gemaakt wordt, wat de impact ervan is en hoe het ook beter kan. En dat je er dan nog steeds stijlvol uit kunt zien!

12 november - Marco te Brömmelstroet (fietsprofessor)
Wat als kinderen de straat mochten ontwerpen?

Vind jij het leuk om op straat te spelen? Kom jij gevaarlijke kruispunten tegen op weg naar school? En wat zou je doen als alle parkeerplekken in jouw straat verdwijnen? Samen met “fietsprofessor” Marco te Brömmelstroet bekijken we van wie de straat eigenlijk is. Wat betekent het als auto’s helemaal verdwijnen en fietsers de dienst uitmaken? Of voetgangers? En wat als kinderen zouden mogen bepalen hoe de straat eruit komt te zien?

10 december, Hayo Wagenaar (serious game ontwerper)
Wat als je van gamen socialer, slimmer en gezonder zou worden?

Jijzelf, je buurmeisje, je opa; iedereen gamet! En dat is niet voor niks, want gamen is gewoon leuk. En er kan veeeel meer dan schiet- of voetbalspelletjes. Hayo Wagenaar van IJsfontein ontwerpt bijvoorbeeld serious games, die je helpen socialer, slimmer en gezonder te worden. Zetten we in de toekomst een VR-bril op om elkaar beter te begrijpen? Of krijgen we veel meer games in de klas? Hoor alle nieuwste ontwikkelingen!


Algemene informatie:

  • De Kindercolleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op 3 zondagen: 22 oktober, 12 november en 10 december van 11:00-12:00 uur.
  • Het maximum aantal kinderen is 75 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Deelname aan alle drie colleges kost € 21.-.
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is volledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Als het kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon-gebouw.
Meld je hier aan