Logo One Planet
Antarctisch algenonderzoek (Collectie Zaneveld)
Antarctisch algenonderzoek (Collectie Zaneveld)

Cool in de sixties

Antarctisch algenonderzoek van 1960 tot nu

Activiteit | 6 oktober 2023

Talk in het kader van de Maand van de Geschiedenis


Algen worden gezien als bouwstenen voor een duurzame toekomst. Maar hoe nieuw is die belofte eigenlijk? In de jaren 1960 deed de wetenschapper Jacques Simon Zaneveld al baanbrekende ontdekkingen over algen op Antartica. We duiken de geschiedenis van algenonderzoek in en bespreken de toekomst met wetenschappers van nu.

Tussen 1963 en 1967 ondernam Zaneveld expedities naar Antarctica met in zijn kielzog een heel team van onderzoekers. Zij wilden op één vraag antwoord krijgen: konden er algen leven onder het dikke pak ijs van Antarctica, zelfs in de kou en maandenlang aanhoudende duisternis in de winter? Om daar achter te komen moesten ze het ijskoude water in.

Oude dia's
Hoe pakten ze dat aan? En waarom eigenlijk al die moeite? Onlangs gedigitaliseerde dia’s van deze expedities brachten dit verhaal weer aan de oppervlakte.

Deze talk brengt verleden én toekomst van algen als duurzame bouwsteen samen. Conservator Didi van Trijp neemt ons mee op expeditie via de dia's van Zaneveld. Daarna vertellen de wetenschappers dr. Marie-Eve Aubin-Tam en dr. Daniel Tam van de TU Delft over hun vernieuwende onderzoek naar algen als materialen en brandstof voor de toekomst. (Dit zal deels in het Engels zijn met een Nederlandse vertaling.)
We sluiten af met het proeven van een verse algenshake.

Deze talk vind plaats in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het onderwerp dit jaar is Eureka!

Praktische informatie
Wanneer: 6 okt 2023, 15:30-16:30 uur
Kosten: gratis met een toegangskaart voor Museon-Omniversum. Wil je alleen de lezing bezoeken, kost een ticket € 10.-.


Bestel tickets voor deze Activiteit

Vrijdag 6 oktober, 15:30

Bestel direct
Toon alle tickets